• Jeffrey van Rossum

Miniblog #12 de geschiedenis van filmmuziek deel 12

De afgelopen 20 jaar is het steeds moeilijker geworden om te zeggen wat filmmuziek precies is als genre. Het kent door de geschiedenis enorm veel invloeden; uit de jazz, pop, opera, klassiek en alle delen van de wereld. Elektronische muziek wordt steeds vaker verweven met akoestische muziek, de grenzen worden steeds vager.


Wat je nu ziet is dat veel mensen uit de popmuziek hun intrede doen in de filmmuziek. Denk aan Trent Reznor (Nine Inch Nails), Cliff Martinez (Red Hot Chili Peppers) en Johny Greenwood (Radiohead).


Doordat kosten van computers laag zijn en prijzen van software blijft zakken wordt het voor iedereen mogelijk om filmcomponist te worden. Grenzen vervagen. Door de komst van snel internet en mobiele telefonie wordt communicatie wereldwijd steeds eenvoudiger. Je ziet dat veel Europese componisten succesvol zijn in Hollywood. Denk aan oa. Alexandre Desplat (Frankrijk), Hildur Guðnadóttir (IJsland), John Powell (Engeland), Jan A.P. Kaczmarek (Polen) en Ludwig Göransson (Zweden).