• Jeffrey van Rossum

Miniblog #22 script en muziek deel 1

Er zijn componisten die het fijn vinden om nog eerder te starten dan de post-productie, namelijk in de scriptfase. Zelf vind ik dit best lastig. Iedereen creëert een eigen plaatje in zijn hoofd nav een script en grote kans dat het beeld van de componist anders is dan die van de regisseur.


Beelden inspireren mij meer dan een script omdat je te maken hebt met acteerwerk, licht, camera, decor etc. Alles is veel meer ingekleurd ten opzichte van een script, wat het bepalen van de muziek een stuk makkelijker maakt. Subtiele hints in het acteerwerk vertellen mij wat ik wel en niet moet benadrukken met de muziek. Al deze dingen mis je in een script.


Script van een film

De picture lock geeft mij houvast. In een script wordt nog flink gesneden of wellicht wordt de film helemaal omgegooid in de montage. Iedereen ervaart een script anders. Net als het boek, dat altijd beter (of sowieso anders) is dan de film. Een film die op slot zit is de film die de kijker gaat zien, en hem ook op die manier ervaart. Hierin kan je veel beter bepalen wat nodig is.Maar er zijn componisten die daar heel anders over denken. Daarover meer in de volgende blog!

8 views