• Jeffrey van Rossum

Miniblog #2 - De geschiedenis van filmmuziek deel 2

De gebruikte muziek in de vroege dagen van filmmuziek bij stomme films waren stukjes van grootmeesters als Beethoven, Mozart, Grieg, Bach, Verdi, Bizet, Tchaikovsky en Wagner. Alles wat niet beschermd meer was door auteursrecht. Ze werden bewerkt om binnen de muziekbibliotheek van emoties te passen.


De muzikale leider (muziek illustrator) moest van tevoren goed naar de film kijken met behulp van een stopwatch om de film op te delen. Daarna selecteerde hij de muziek die gebruikt zou gaan worden. De overgangen tussen verschillende stukken waren problematisch. De muziek moest een doorlopend geheel worden. Dirigenten schreven vaak hun eigen overgangen of stukken om de muziek kloppend te krijgen.


Sommige producenten namen een componist aan om specifiek voor hun film muziek te componeren. Dit ging ook met stopwatch in de hand. Climaxen waren startpunten en de componist bouwde vanuit daar de vorm en structuur van de muziek eromheen. Synchronisatie van muziek en beeld was een ander probleem. Aan het einde van de stille film periode werden verschillende apparaten en trucs uitgevonden om dit te vergemakkelijken.