• Jeffrey van Rossum

Miniblog #3 - De geschiedenis van filmmuziek deel 3

Filmmakers vonden de introductie van geluid bij film in 1927 niet per se een stap voorwaarts. Het beroofde de filmmaker van een dromerige wereld zonder geluid. Camera bewegingen werden moeilijk vanwege luidruchtige camera’s. Tot 1929 was er geen camera beweging te zien in film. Het geluid van de camera werd in bedwang gehouden in een geluidsdichte box op wielen. Bijna niets werd gedaan zonder toestemming van de geluidsman, die meer invloed had op de set dan de regisseur.


De filmmuziek in die tijd zorgde voor een enorme kostenpost. Door technische beperkingen moest de muziek namelijk worden opgenomen op de set! Een geheel orkest verbleef er soms meerdere dagen, dag en nacht. Het was gebruikelijk om de plotselinge muziek letterlijk in beeld te brengen. Zo liep een violiste vanuit het niets een liefdesscène binnen, zonder enige reden. Het was niet mogelijk om iets opnieuw op te nemen dus als een regisseur in de montage een scène met muziek wilde veranderen kon dit niet, zonder de muziek te vernietigen.


In het begin waren er vooral musical-films. Het publiek werd snel moe van dit soort films en de bioscoopgangers bleven steeds meer weg.