• Jeffrey van Rossum

Miniblog #31 het bepalen van tempo

Bij het bepalen van het tempo van een scene kijk ik naar aanwijzingen in beeld. Het tempo van de lassen, het tempo van spraak, bewegingen etc. De editor is je drummer. Je zult merken dat iedere editor geneigd is te monteren in een bepaald tempo of ritme. Ik tik vervolgens mee op gevoel op een website als deze: https://www.all8.com/tools/bpm.htm Daar komt een bpm uitrollen waarmee ik verder ga.

Het tempo is altijd mijn startpunt voor een cue. Dit is waarom temp muziek soms ook niet helemaal matcht qua tempo. De muziek was er al eerder dus heeft zich niet aan kunnen passen aan het beeld. Een editor kan ook gaan monteren op muziek maar dat lijkt me niet verstandig, tenzij je een trailer of videoclip monteert. Naar mijn mening moet een scene altijd zijn eigen tempo hebben en ook goed werken zonder muziek.


Als je als componist merkt dat je heel veel tempowisselingen moet invoeren omdat het niet lekker voelt, of omdat je "hit points" anders niet raakt moet je terug naar de tekentafel en een nieuw tempo vinden. Je zult merken dat een scene vaak maar één juist tempo kent.

1 view