• Jeffrey van Rossum

Miniblog #7 - De geschiedenis van filmmuziek deel 7

In 1946 maakte de Amerikaanse filmindustrie $1,7 miljard winst. In 1962 was de winst gedaald naar $900 miljoen. Dit had 2 oorzaken. Ten eerste verkochten filmstudio’s meerdere films als blok. De bioscoop werd verplicht meerdere films tegelijk ongezien af te nemen. Vanaf 1948 mocht dit niet meer. Ten tweede kwam de TV in opkomst.


De bioscoop wilde een meerwaarde bieden ten opzichte van de TV en kwam met 3D films in 1952. Deze “gimmick” duurde slechts een jaar. Breedbeeld met de naam CinemaScope bleef langer bestaan. Op gebied van geluid was Julius Caesar de eerste film in stereo. De filmmuziek was van Miklos Rozsa die het stereo veld ook op artistieke wijze gebruikte.


In liedjes uit films zagen filmmaatschappijen een nieuwe melkkoe. Filmstudio’s zetten hun eigen platenmaatschappijen en uitgeverijen op. De gevolgen voor filmmuziek waren immens. Iedere producent wilde wel een hitsong in hun film verwerken om geld te verdienen. Of de muziek paste bij de film deed er niet toe.


In deze Koude Oorlog periode werden veel films uitgebracht met een groots Bijbels verhaal. Ook films over aliens waren in.14 views