• Jeffrey van Rossum

Miniblog #9 - De geschiedenis van filmmuziek deel 9

Van december 1971 t/m februari 1972 werd er gestaakt door de componisten uit Hollywood. De tijd die stond voor het maken van filmmuziek was teruggebracht van 6 weken naar ongeveer 10 dagen. Nog erger was het feit dat studio’s het auteursrecht hadden van alle filmmuziek die tot dan toe was gemaakt. Enkele componisten met een hoge reputatie hadden nog wel de uitgaverechten van de muziek. Uiteindelijk werd dit in de rechtbank rechtgezet.


Jerry Goldsmith was een grootheid in de jaren 60 en 70. Goldsmith was heel bewust van de plekken waar muziek moest komen en waar niet. Als er constant muziek is ervaar je dat als ruis, een klok die constant tikt; je hoort het op een gegeven moment niet meer en verliest zijn functie en kracht. In Goldsmiths muziek zit ontwikkeling vanuit één stuk materiaal. Daardoor voelt de score als één geheel en niet een aaneenschakeling van losse sequenties.


Na de invloed van pop en jazz op filmmuziek kwam er nog een trend bij in de jaren 70: synthesizermuziek. Muzikanten waren daardoor overbodig. De andere trend ging juist terug naar de “golden era” uit de jaren 30-50. John Williams componeerde in 1977 muziek voor Star Wars. Het album werd één van de best verkopende niet-pop albums ooit.