• Jeffrey van Rossum

Miniblog #19 montage en muziek deel 3

Het kan zijn dat een regisseur de temp in de montage helemaal te gek vindt. Dit heet ook wel “temp love” en het komt niet altijd omdat het stuk muziek daadwerkelijk zo fantastisch is. Het kan ook komen omdat een regisseur een stuk temp muziek zo vaak heeft gehoord in de montageruimte dat hij het beeld niet meer los kan zien zonder die (fantastische) muziek erbij.


Toevallig is die temp een track van Hans Zimmer. Die tonnen heeft gekregen om een toporkest 3x over elkaar op te nemen in de vetste opnameruimte ter wereld. Met de beste opname technici die er zijn, waarna het gemixt is door een mixing engineer met gouden oren. Een leger aan synthesizer geeks heeft er nog een gaaf elektronisch sausje overheen gelegd. En daar zit je dan alleen achter je keyboard met een paar samples...


Hoe kan je deze situatie voorkomen?


  1. Stel het moment om temp muziek neer te leggen in de montage zo lang mogelijk uit. Zorg dat de film werkt, zonder muziek. De muziek kan daarna net die extra lading meegeven.

  2. Temp vooral met muziek van de componist of muziek van stock sites die niet duur zijn. Of pak een stuk klassieke muziek. Als het werkt werkt het, en dan ben je niet bakken met geld kwijt aan een track van één of andere grootheid.

  3. Er is ook een taak voor de componist om uit te zoeken wat zo goed werkt in de temp track. Datgene eruit halen waarom het zo goed werkt en er een compleet eigen versie van maken. OF iets totaal anders maken wat de regisseur wellicht kan laten inzien dat het nog beter kan. Dit kan een regisseur onverwacht verrassen, of je kan de plank compleet mis slaan. Maar dan weet je gelijk wat je beter niet kan doen.