• Jeffrey van Rossum

Miniblog #20 montage en muziek deel 4

In deze blog schrijf ik over mijn visie op de afgelopen 3 blogs met betrekking tot montage en muziek.


Ten eerste is het heel persoonlijk wanneer een componist bij een project betrokken wil worden en aan de slag gaat. De één raakt heel erg geïnspireerd door een script, een ander kan pas wat als de montage op slot zit (ook wel picture lock genoemd)


Zelf hou ik meer van een tussenweg, niet te vroeg en niet te laat bij een project betrokken raken. Het is goed om op zoek te gaan naar een klankwereld voor of tijdens de montage, maar ik merk ook dat sommige ideeën en concepten helemaal niet passen bij de uiteindelijke beelden. Het is wel fijn om tijdens de eerste demo’s van een regisseur te horen te krijgen dat je op de goede weg bent. Maar de uiteindelijke film, klaar en op slot inspireert mij meer dan wat dan ook.


Componeren op een montage die niet op slot is kan ook. Je hebt dan wel een grote kans dat je de muziek moet aanpassen als de montage gewijzigd wordt. Waar je eerst mooi in een logische 4/4 maatsoort kon blijven moet je nu soms een 2/4 of 1/4 invoegen om beter uit te komen. Of je moet met tempo aanpassen. Allemaal zaken die de muziek minder logisch en minder muzikaal maken. Als je gaat componeren op een picture lock heb je hier geen last van.

Photo by Anita Jankovicon Unsplash