• Jeffrey van Rossum

Miniblog #21 montage en muziek deel 5

De montage is voor mij de metronoom. Ik zit letterlijk bij iedere scène mee te tikken wat het tempo moet zijn van de muziek. De lassen zeggen veel over het tempo van de muziek. Onbewust snijden editors in een ritme. Ook snelheid van dialoog en bewegingen zeggen mij iets over tempo. Ik heb dus een tempo, een beginpunt en een eindpunt. Als je van tevoren dan al thema’s hebt gemaakt ben je al een heel eind om een cue in te kleuren.


Temp muziek heb ik nooit als probleem ervaren. Het brengt me soms juist op goede ideeën of ik merk wat absoluut niet werkt. Vaak verschuif ik nog met beginpunten en eindpunten. Toch lijkt het me tof om een keer een project in te stappen en deze volledig zelf te tempen, of de temp uit de montage gewoon op mute te zetten. Kijken of de muziek van de editor overeenkomt met mijn gedachten.


Waar ik wel moeite mee heb is dat als je begint voordat de montage op slot zit editors jouw muziek plaatsen waar je het zelf niet bedoeld had. Bijvoorbeeld het liefdesthema dat opeens gebruikt wordt in een droevige scène. Van tevoren communiceren hoe je de muziek zelf bedoeld is hierin heel belangrijk.