• Jeffrey van Rossum

Miniblog #25 leidmotief deel 1: wat is het?

Een leidmotief is een terugkerend muzikaal idee (melodie, ritmisch patroon of een ander muzikaal element) behorend bij een personage, situatie of thema. Het kent zijn oorsprong vooral in opera maar wordt tegenwoordig ook toegepast in film. Het is voor het eerst meesterlijk toegepast door Wagner.


In zijn Ring des Nibelungen was de Leitmotivtechnik niet enkel een mooi middel om samenhang te creëren, maar door de reusachtige omvang van de tetralogie (3 avonden met een vooravond) een ware noodzaak. De motieven duiken onafhankelijk van de lineair afwikkelende handeling op. Ze verwijzen (als Erinnerung) naar het verleden of (als Ahnung) naar de toekomst.

Het leidmotief wordt herhaald, omgekeerd, door verschillende instrumenten overgenomen, soms ook ritmisch of melodisch licht gevarieerd. Zo wordt het een erkenning en bindmiddel voor het publiek.


Zelf hou ik heel erg van het idee van leidmotief door een film heen. Vooral het variëren en ontwikkelen ervan vormt een uitdaging. In de volgende blog ga ik in op de manier hoe ik in de film De Kuthoer gebruik heb gemaakt van leidmotief.