• Jeffrey van Rossum

Miniblog #34 timing deel 3: hit points

Beginnende componisten willen vaak heel veel hit points raken binnen een cue. Hit points zijn punten die benadrukt moeten worden met muziek. Ik las laatst op facebook een bericht van filmcomponist Geoff Zanelli die ik daarin heel treffend vond.


“Mijn suggestie is om muziek niet te synchroniseren met lassen, tenzij je daar een hele goede reden voor hebt. Je schrijft muziek dat helpt een verhaal te vertellen, lassen zijn geen onderdeel van het verhaal, het is een artefact van de montage. Probeer minder te denken in “sync points” en onthoud dat je muziek continu in sync is, niet alleen op specifieke momenten. Speel daarna met de flow van de scène. Hoe meer ik dit doe, hoe meer ik ontdek dat de technische kant in de weg zit van wat ik wil doen: een goed stuk muziek schrijven dat de beste versie van het verhaal vertelt.”


Als je hit points uit kiest, zoek er dan niet teveel. Als er 4 hele belangrijke momenten zijn in korte tijd (bijvoorbeeld in een actiescène) kies er dan één uit te benadrukken: de belangrijkste. Speel gewoon door over de rest, zorg dat de structuur van de muziek enigszins logisch voelt.