• Jeffrey van Rossum

Miniblog #35 de functie van filmmuziek deel 1

Er zijn meer functies van filmmuziek dan alleen “de emotie ondersteunen”. Dit is ook een belangrijk onderdeel voor regisseurs, editors en sound designers om te snappen.


- De locatie neerzetten. Denk aan bijvoorbeeld de Schotse doedelzak en fluit in Braveheart. In hoeverre de etnische achtergrond van belang is voor het verhaal en hoe de muziek daaraan kan bijdragen is een discussiepunt voor regisseur en componist.


- De tijdsperiode neerzetten. Bijvoorbeeld als een film zich in een 18e-eeuwse Europese setting, kan er gebruik worden gemaakt van een klavecimbel.


- “Micky Mousen”. Dit is het letterlijk volgen van de actie in beeld met muziek. Dit gebeurt niet vaak in speelfilms voor volwassenen maar wel in tekenfilms. Voor kinderen kan dit erg helpen om het verhaal te verduidelijken.


- De actie versterken. Achtervolgingsscenes, gevechten en spannende momenten kunnen bijna niet zonder muziek. Belangrijke momenten in de actie kunnen versterkt worden met zogenaamde “hit points” (zie vorige blog). Er wordt geaccentueerd wat we op het scherm zien en intensiveert de drama.