• Jeffrey van Rossum

Miniblog #47 post-productie

Updated: Dec 28, 2020


Hoewel een componist kan instromen in een eerdere fase van het maakproces van film wordt muziek over het algemeen gezien als onderdeel van de post-productie. De post-productie begint als het draaien van de film is afgelopen. De montage, visual effects, geluidsnabewerking, muziek en kleurcorrectie vallen allemaal onder post-productie.


De montage moet eerst af zijn voordat de rest van de onderdelen afgemaakt kunnen worden. Dit heet ook wel “op slot” of “picture lock”. Vanaf dat moment staat de hele montage vast en verandert er niks meer aan. Je kan je voorstellen dat het plaatsen van geluiden of geluidseffecten helemaal moet kloppen met het visuele spoor, dus de geluidsnabewerking kan ook pas echt los als de film op slot zit.


Geluidsnabewerking is een vakgebied dat uit meerdere onderdelen bestaat. Soms wordt dit door één persoon gedaan maar het kan ook uit een team van specialisten bestaan. Het begint allemaal bij dialoog montage. Hierin wordt de dialoog schoon gesneden, storende achtergrondgeluiden worden voor zover mogelijk weggehaald. Er worden keuzes gemaakt of het boom geluid gebruikt wordt of dat de zenders worden gebruik. Zijn alle teksten verstaanbaar? Als teksten niet verstaanbaar zijn moet een acteur/actrice terugkomen om zinnen of woorden opnieuw in te spreken in de studio. Dit heet ADR (automated dialogue replacement).