• Jeffrey van Rossum

Miniblog #48 geluidsnabewerking

Updated: Dec 28, 2020


Foley is een ander onderdeel van geluidsnabewerking. Als er dingen ontbreken in het op de set gedraaide geluid zijn er mogelijkheden om dit op te vangen. Dit is bijvoorbeeld de klassieke man die over een bak met steentjes loopt om voetstappen over een grindpad na te bootsen. Er zijn zowaar echte foley artiesten die heel goed zijn in het sync krijgen van dit soort geluiden. Denk aan voetstappen, kleding geluiden, contactgeluiden, het drinken van een kop koffie etc.


Heel veel geluiden zijn te halen uit geluidsbibliotheken, of ze zijn zelf te maken. Door verschillende lagen toe te voegen wordt een geluidsbeeld gecreëerd dat klopt met de beelden. Er kunnen ook zeker geluiden worden toegevoegd die op de set niet te horen waren maar wel onderdeel zijn van de sfeer of het verhaal.


Zodra alle muziek en geluid af is wordt deze gemixt. Dialoog, ADR, foley, sound design, ambients en muziek komen samen en moeten in een juiste balans worden gebracht. Het is prettig om hier iemand voor te kiezen met frisse oren. Dus niet de componist of niet de persoon die al de hele tijd met de geluidsnabewerking bezig is geweest. Dialoog moet hierin altijd voorop staan en verstaanbaar zijn.