• Jeffrey van Rossum

Miniblog #52 Muziek voor series

Updated: Apr 29, 2021

Het werken aan een serie is anders dan film. Je moet meer muziek produceren in kortere tijd. Daardoor is het iets stressvoller en is er minder tijd om instrumenten op te nemen. Let wel, alles wat ik vertel is mijn manier van werken en hoe ik het prefereer. Dat kan voor iedere componist anders zijn.


Om voor het gebrek aan tijd te compenseren zijn er componisten die heel veel muziek maken voordat de montage begint. Daarbij wordt dan een soort library aangebracht in verschillende emoties: spannend, verdrietig etc. Als die ook worden gemaakt in verschillende lengtes, 20 seconde, 30 seconde, 40 seconde etc. dan kan de editor daar behoorlijk ver mee komen om een definitieve score mee te maken tijdens de montage.


Hoewel deze manier wel praktisch is, vind ik het vaak niet de beste manier, en ergens ook een luie manier.


Het is wel een goed idee om een richting te krijgen voor wat de muziek moet gaan worden voordat de montage begint, zodat componist en regisseur op één lijn zitten. Je kan ook thema’s verzinnen (leidmotieven) voor verschillende situaties of karakters. En een editor vindt het altijd fijn om al wat muziek te hebben om te gebruiken als temp (tijdelijke muziek). Maar persoonlijk heb ik er geen moeite mee als temp muziek niet van mij is en ga ik geen bergen muziek leveren voordat de montage klaar is.


Gaandeweg het proces komt er vanzelf steeds meer muziek vrij voor de editor om te gebruiken in latere afleveringen. Als ik klaar ben met de muziek van aflevering 1 is de montage bijvoorbeeld bezig met aflevering 3 en kan de muziek uit aflevering 1 worden gebruikt als temp in aflevering 3.

29 views