• Jeffrey van Rossum

Miniblog #54 Componeren in Coronatijd


Het is weer een tijd geleden dat ik een miniblog schreef. Vooral door drukte met componeren ben ik er niet aan toegekomen, waar ik in deze tijd vooral heel dankbaar voor ben! Voor mij is het werk tijdens Corona gewoon doorgegaan. In de afgelopen tijd heb ik gewerkt aan 4 korte films en staan er mooie projecten op stapel.


Thuiswerken deed ik al. Mijn studio is gesitueerd in ons huis op zolder. Dat geeft mij de nodige vrijheid en flexibiliteit. Mocht een klant nog een mailtje sturen om 17u, dan kan ik altijd aanpassingen maken in de avond mocht het urgent zijn. Reistijd heb ik niet. Daartegenover heeft thuiswerken ook nadelen, omdat privé en werk door elkaar lopen. Klanten uitnodigen voelt nog steeds een beetje gek, omdat het gezin op de benedenverdieping gewoon doordraait. Met de voordelen en de vrijheid moet je leren omgaan. Structuur aanbrengen in je dagen is daarbij essentieel.


Ik heb de voordelen van Zoom ontdekt door een aantal spotting sessies online te doen. Dit scheelt natuurlijk in reistijd, en het werkt net zo goed omdat het scherm en geluid makkelijk te delen zijn. Zowel regisseur en componist kunnen aantekeningen maken omdat ze allebei achter een computer zitten.


In de toekomst wil ik ook fine tune sessies via Zoom gaan doen. In de laatste fase van het project gaat het vaak nog maar om kleine aanpassingen. Dit nootje weg, dat geluidje iets harder, een klein element toevoegen etc. Nu gaat dit nog door in CueDB nieuwe versies te uploaden, die vervolgens moeten worden becommentarieerd door de regisseur. Zodra ik dit weer heb gelezen kan ik aanpassingen maken en weer uploaden. Door scherm en geluid te delen kan dit proces vele malen sneller gaan.


Kortom: er veranderd in mijn werkwijze weinig. Maar door Zoom vaker te gebruiken zijn er een paar processen die sneller en efficiënter kunnen. Desalniettemin: het bij elkaar komen en onder een kop koffie alles doorspreken blijft een stuk leuker!

28 views