• Jeffrey van Rossum

Miniblog #6 - De geschiedenis van filmmuziek deel 6

Stravinsky, Schoenberg en Sjostakovitsj zouden tussen 1935 en 1940 filmmuziek gaan componeren. Het kwam er echter nooit van. Stravinsky wilde $100.000, een jaar om de muziek te schrijven en invloed op het verhaal. Niet iedere autonome componist is een goede filmcomponist. Prokofiev en Aaron Copland hebben wel succesvolle filmmuziek gemaakt.


Citizen Kane markeerde in 1941 een belangrijk moment in de filmgeschiedenis, met een score van Bernard Herrmann. De muziek was afwezig als het niet nodig was en ondersteunde de film maximaal op momenten dat het belangrijk was. Er zaten uiteenlopende stijlen in verwerkt: ragtime, een wals, grootse orkestrale passages en zelfs een aria voor de opera zangeres Susan Alexander Kane.


Communistische propaganda in Hollywood films werd in 1947 onderzocht. Een negatief effect daarvan was dat grootse filmtalenten op een zwarte lijst kwamen te staan. Ondanks deze donkere politieke periode stonden tussen 1935 en 1950 filmcomponisten op die meer waren dan een kopie van het opera tijdperk.