• Jeffrey van Rossum

Miniblog #8 - De geschiedenis van filmmuziek deel 8

Vanaf de jaren 50 maken steeds meer verschillende stijlen hun intrede in de filmmuziek. In 1951 componeert Alex North muziek voor de film A Streetcar Named Desire. Het is een hybride symfonische jazz score die ver weg staat van de eerdere filmmuziek sound.

Een aantal jaren later in 1958 maakt Miles Davis zijn eerste filmmuziek voor de Franse film Elevator to the Gallows. De jazztonen zetten de standaard neer voor vele film noir films die volgen en plaveien de weg voor andere jazzgrootheden als Quincy Jones, Herbie Hancock en Terence Blanchard om filmmuziek te gaan maken.


Lalo Schifrin, bekend van The Pink Panther en Mission Impossible houdt de jazz invloeden levend. John Barry maakt met de James Bond reeks iconische filmmuziek en zet de standaard voor spionagefilms.


Elmer Bernstein's werk voor The Magnificent Seven en Ennio Morricone's werk voor Sergio Leone's Dollars Trilogie zijn enkele klassiekers onder de western scores.


De invloed van popmuziek wordt ook steeds groter. In 1967 bestaat de soundtrack van Mike Nichols' The Graduate enkel uit songs. Er worden complete albums uitgebracht met popmuziek om de film commercieel uit te buiten.